esmaspäev, 11. veebruar 2008

too juttu


istandus


chardonnay










margaret riveri aares


ookeani kaldal


teepuuga

avokaadopuu



.....................................................................................................................................................................

Juhhhu ongi yx nadal ja yx paev tool kaidud. tootades laheb aeg ikka vaga ruttu. esimene paev saime kohe viinamarju loigata. ja kes veel ei tea siis viinamarju kasvatataxe pikkades rivides, toex on pandud traadid ja poosad on umbes 1.8m korgused ja vaanlevad mooda traate :) ja iga rea vahe on umbes 3 m. enne loikamist tombad kobarate juurest kaega lehed maha ja siis asud vaga-vaga teravate kaaridega (aiakaarid) kobaraid loikama. meie esimsed viinamrjad olid sellised tumedad ja pisikesed ning ara pidime loikama ka toored (rohelised), kuna ned laxid aadika tegemisex. kobarad muidu on vaga tugevad ja moni on vaga kovasti ennast kinni ajanud aga muidu saab paris kiiresti neid katte. ja syya saab neid nagu ounu votad kobara katte ja hammustad :)

hiljem panime poosastele vorku peale, see pannaxe marjadle, mis kohe-kohe hakkavad valmis saama, et linnud marju ara ei soox. tahendab vork pannaxe tegelikult traktoriga ja meie panime klambritega aared kinni. ning parast ja edaspidi korjasime avokaadosi. ja tana esmaspaeval saime jalle viinamrju korjata :) juhhhhuu see ikka tunduvalt lihtsam kui avokaadosi. seekord olid heledad marjad (chardonnay sort) ja hasti-hasti magusad. kuigi lehtede vahelt neid suhtteliselt raske eristada ja nappu loikasime ka molemad tana:( mina onnex mitte vaga tosiselt aga jah kaarid ja mesilased koige suurem hirm selle too juures. loodan,et jouan ikka 10 sormega eestisse tagasi :)

no ja muidu siis korjame avokaadosi. nad sellised tume rohelised, krobedad, pirnikujuga ja kovad kui kartulid ning ripuvad puu otsas umbes 10cm varre otsas. kohe neid syya ei saa, peavad umbes nadal seisma siis lahvad mustax (madanema:)) ja pehmex siis loigataxe nad poolex, kusjuures sees on vutimunasuurune kivi ja ylejaanud sisu selline heleroheline ploga. nad ise nimetavad seda kreemijax. aga minu meelest taiesti maitestu pask...see kes avastas,et avokaadod on soodavad pidi kyll vist vaga naljane olema...ma ei oska neis mitte midagi leida ja yle poole ei taha korraga ara ka syya. nad ise panevad neid salatite sisse ja maarivad voileiva peale ning soovad sidrunimahala ja pipraga. ja pidid tervislikuid ka olema...who cares...

avokaado puud meenutavad pirni puid ja lehed ka samasugused. need mis madalamad on loikame kaaridga kas kotti, mis ripub ola peal voi otse kasti. ja need mis korgemal on neid peab yhe imeliku tokiga alla votma. tokk meenutab kalaonge (saab teha pikemax ja lyhemax) ja otsas on kott ning kotisuu ees on nuga ning kui oled avokaado kotti ajanud tombad nooriga konksu ja avokaado ongi kotis.....suht raske, peab koguaeg yles vahtima aga vahemalt saab kovad kaelihased. ja monus on vaheldusex puude otsas ka ronida. moni paev saab ka avokaadosi pakkida, see palju kergem kui korjamine. pakitaxe pappkasti, kus 30le avokaadole on pesade rest alla ja muidku paned neid karpi...tunduvalt lihtsam kui maasikate pakkimine. ja siis saab muusikat ka kuulata :) ning ylemusd ka hasti tordad, keegi nuiaga kaelas ei kai, teed nii kuidas teed peaasi et tehtud. cool.


kokku on 8 korjajat: yx kohalik ausi paar, yx hollandlaste paar (nad olid ainult esimese nadala, kuna laxid tagasi koju) ja siis kax itaalia tydrukut. yx neist eriti temperamentne...ma ei oskax kull ette kujutade,et yx inimene voib nii palju raakida ja koguaeg ringi joosta...algul tundus nagu ta naitlex aga tegelt ongi selline ja juttu jatkub tal ikka pikax ajax...aina vatrab ja vatrab...ja toost oskab ta ka monga eemale hoida....ja konnak on ka selline,et naera hernex :):):)

reedel panid toopaevale punkti prantslased. korjasime veinikeldri aares avokaadsoi, kui mustmiljon turisti seal koguaeg tollas ja jarsku mingid prantslastest pensiokad fotokatega meie juurs,et kas voime teist pilti teha....appppiiii ... nyyd me siis kaunistame prantslaste kodualbumit avokaadokorjatena... vak...sellist kuulust kyll ei taha.

reede peale tood olime kutsutud oma esimesele ausi peole kohalikega. see talunik, kelle juures puuseemneid korjasime orgunnis meile oma sobra juurs istumise. ja hasti toredad inimesed olid koos. sai kovasti ollet ja veini jooud ning liha soodud. olle neil siin 375ml pudelites ja enamasti keeratava korgiga. lambalihaga ka vaga ara harjunud, taitsa maitsev koh:) maja asus yhe viinamarja istanduse korval. ja istanduse keskel oli tiik, mille aars lava ja kus siis toimuvad kontserdid...vaga vaga ilus..kui pimedax lax siis kaisime jarve aares taskulambiga vahke pyydmas...monus ohtu oli...aga austraalased kannavad vaga vahe...ma ei saagi hasti aru,mis neile pahe hakkab kuna olle on nii vaike ju (375 ml) ja veine ei joua ka ju nii kovasti juuua....ja siis veel edasi autorooli ma kohe kardax sellistega soita...aga meie eest hoolitses peremees. toi ja viis meid ilusti koju...80km edasi-tagsi aga nende jaox ei ole see mingi vahemaa....ja muusika oli ka vaga hea.

pyhapaeval kaisime ookeani aares, seekord juhtusime vaiksemasse randa sai monuga ujuda nii,et ei pidanud laineid kartma. ja vesi oli jalle vaga-vaga roheline...seda peate te ise nagema muidu ei usu :)


ja uuest nadalast siis jalle tool. elukoht on meil siin selle nadala lopuni siis kas peame selle pargiga lepingu solmima, mis tahendab,et jaame veel vahemalt 4 nadalax voi uue koha leidma, kuna nad pysi majutust ei paku. ex paistab kuidas meil tood on...lubati 2-3 nadalax ja kui otsa saab siis liigume monda uute viinamarja aeda...ponev-ponev

......aga muidu siis laheb hetkel toiselt.

kallid ja kuuma paikest teile. meil meeeeletult palav endiselt :)
aithhh kirjutajatele, ma homme yritan teile vastata tana hakataxe meil juba seda kohta siin kinnipanema.

nii siis korjataxe avokaadosi.....

....nii syyaxe avokaadosi

12 kommentaari:

frank ütles ...

Kui viinamarjad magusad on, siis sööge meie eest ka. Meie siin üritame teie eest avokaadosid süüa. Tartus on müügil Iisraeli omad, välimus AU omadega täiesti sarnane, pähkli maitsega, üldse mitte plögane ja täiesti maitsev. Kuigi maitse järgi võiks avokaadot pigem juur- kui puuviljaks pidada, magustoidu alla küll seda ei liigitaks.
Seda tahaks küll näha, kuidas Sa viinamarja nagu õuna hammustad. Võtke videosse. Veinimarjadel peaks kest küll tunduvalt tugevam olema kui lauaviinamarjadel, aga et kohe nii tugev nagu õunal?
Päikese saatmisega on raskusi, äkki kulub Teile vahelduseks vihm ära.

Mannu ütles ...

Ilmselt juba teate, et maraton jääb see aasta ära, kuigi nv lubab külma ja keegi rääkis, et isegi -20 lubab aga lund pole. Kahju on:( mis siis et suuskadel trenni pole saanud teha. Jääx kunagi jooxunaraton ära:) Aga imesi ju ei juhtu, õnnex on maailmas hullemaidki asju kui see joox:)

Töö on teil igaljuhul põnev. Huvitav kas viinamarjadest võib villand ka saada? Loodetavasti mitte:)

Anonüümne ütles ...

Aga mina ütlen hoopis suur aitäh ilusa postkaardi eest :P Suhteliselt kaua rändab see post - 8 päeva, sest alles 11. veebr. sain kätte, kui posti oli pandud juba 3. veebr. Nüüd aga see minu esimene ehtne postkaart :P

Anonüümne ütles ...

Nii äge elu teil seal, töö ja lõbu käsikäes;) Ei tea kui tagasi tuled kas tahadki laua taga tööd teha :P Meil hakkab ka viinamarja hind langema, korjake usinamalt, siis langeb veel ;P Kallid teile sinna!

frank ütles ...

Avokaado teine nimi on alligaatoripuu. Nii et olge ettevaatlikud, alligaatorid võivad läheduses ringi luusida!
Ja veel räägivad targad raamatud, et puu- ja juurviljadest kõige suurema toiteväärtusega on nimelt seesamune avokaado. Õnneks ta Sulle ei maitse!

Egle Vulla ütles ...

Kui te neid kääre niiimoodi suhu topite, siis varsti lisaks sõrmedele ka keeled lännu...ettevaatust!!!
ja ärge unustage eripäralisi õllepudelikorke alles hoida!
Jõudu tööle!

Anonüümne ütles ...

tead inx, oled mindki nakatanud puhkus-ja reisipisikuga.lähen ka reisule, aga muidugi mitte nii soojale maale kui seda on austraalia, aga siiski...nimelt ootab mind iirimaa oma pluss 11 C ja päiksega, loodan et see on ka siis seal kui mina sinna jõuan. hää on natukeseks argipäevast eemale saada ju;) kallistan!!

Anonüümne ütles ...

Kaunist sõbrapäeva Sulle homseks :) Jana

Anonüümne ütles ...

Ilusat sõbrapäeva ja suured kallid sulle siitpoolt! Meil sajab täna lund ja isegi päike pistis tänase päeva puhul nina välja! Annely

Anonüümne ütles ...

Tänan sind sõnumi ja meelespidamise eest. Rain käskis sulle edasi öelda, et sa meile ühe känguru tooks kingituseks :P Kui koju tuled pidutse kõik järele ja topelt ;)

Unknown ütles ...

Kle palun jälgi seda Udut korralikult....et ta terariistu suhu ei topiks ja tavaliste prillidega sukelduma ei läheks....see võib tema puhul natuke ohtlikuks osutuda :)

Kerget tuult ja päikesepaistet ;)

Ingrit ütles ...

videoga laheb vist veel aega. me nyyd tool teises kohas.
avokaadosi oleme ka sooma hakanud aga ainult seeparast, et tasuta saime. ja pahklimaitset tunnen ainult siis kui pahklite peale motlen.

viinamarjadest ei ole villand saanud aga nende loikamisest kyll:)